ΠΡΟΣΒΑΣΗ
H “Ελίανθος Γη” είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη και απέχει λιγότερο από τρεις ώρες οδικώς από την Αθήνα, πέντε λεπτά από το κέντρο του Γυθείου και μόλις 300 μέτρα από την παραλία της Σελινίτσας. Με την παράδοση σε κυκλοφορία της υπο κατασκευή νέας Εθνικής οδού Τριπόλεως – Σπάρτης, η απόσταση από την Αθήνα προς το Γύθειο θα μειωθεί σε 2 ώρες και 20 λεπτά μόνο. περισσότερα

Οδικώς

Στο Γύθειο μπορεί κανείς να φτάσει μέσω των Εθνικών οδών Τρίπολης - Σπάρτης και μέσω της επαρχιακής οδού Καλαμάτας.

Χιλιομετρικές αποστάσεις
  • 271 χλμ. από την Αθήνα
  • 43 χλμ. από την Σπάρτη



Το Γύθειο συνδέεται επίσης καθημερινά με δρομολόγια ΚΤΕΛ από και προς Αθήνα, Σπάρτη, Πειραιά και Αρεόπολη.

Χρήσιμα τηλέφωνα
  • ΚΤΕΛ Αθήνας : 210 5124913, 2105134556
  • ΚΤΕΛ Πειραιά : 210 4126126
  • ΚΤΕΛ Σπάρτης : 27310 26441
  • ΚΤΕΛ Γυθείου : 27330 22228

Ακτοπλοϊκώς

Το Γύθειο συνδέεται ακτοπλοικώς από και προς Πειραιά, Χανιά, Κύθηρα και Αντικύθηρα.
*Μια νέα μαρίνα σχεδιάζεται να ενσωματωθεί στο λιμάνι του Γυθείου, η δημοπράτηση της οποίας προβλέπεται μέσα στο 2010.
Χρήσιμα τηλέφωνα
Λιμεναρχείο Γυθείου : 27330 22262

Αεροπορικώς

Τα πιο κοντινά αεροδρόμια στο Γύθειο είναι τα αεροδρόμια της Καλαμάτας και των Κυθήρων με πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού μέσω Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

λιγότερα


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Το Γύθειο και η “Ελίανθος Γη” έχουν το προνόμιο να βρίσκονται πολύ κοντά σε περιοχές με αξιόλογη ιστορική σημασία και μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον. Επίσης, πανέμορφα μέρη της Ελλάδας στη Μάνη αλλά και στην Πελοπόννησο δίνουν τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της “Ελίανθος Γη” για ποικίλες εξορμήσεις, εκδρομές, επιμορφωτικές αλλά και αθλητικές δραστηριότητες σε πολύ κοντινές αποστάσεις. περισσότερα
ΚΑΙΡΟΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Στο Γύθειο μπορεί κανείς να απολαύσει τις δραστηριότητες μιας σύγχρονης αλλά και ρομαντικής επαρχιακής πόλης...
Ο Δήμος Γυθείου είναι ένας μοναδικός και θαυμάσιος τόπος διακοπών για όλες τις εποχές! Αποτελεί το κέντρο μιας οργανωμένης τουριστικά περιοχής, που συνδυάζει αρμονικά το ελληνικό νησιώτικο χρώμα με το δέος της μανιάτικης αρχιτεκτονικής.
Το Γύθειο, το κύριο λιμάνι του νομού Λακωνίας, υποδέχεται τον επισκέπτη στο προστατευμένο βορειοδυτικό άκρο του Λακωνικού κόλπου και αποτελεί σημαντικό σταθμό για όλη την περιοχή της Λακωνίας. Ειδικά το βράδυ, το λιμάνι είναι ιδιαίτερα γραφικό και συμβάλλει σημαντικά στην ομορφιά και στην γοητεία της πόλης. περισσότερα

Η πόλη του Γυθείου

Η σύγχρονη πόλη του Γυθείου είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού Ακούμαρος, στο μυχό του Λακωνικού κόλπου. Η πόλη αναδεικνύει τον νησιώτικο χαρακτήρα της, ενώ πολλά από τα νεοκλασικά της κτήρια διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Στα αξιοθέατα του Γυθείου συγκαταλέγεται το νησί Κρανάη ή Μαραθονήσι με τον φάρο του, καθώς και το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης, το οποίο στεγάζεται στον ιστορικό Πύργο Τζανετάκη.
Το Γύθειο διαθέτει εξαιρετικές παραλίες, γραφικά σοκάκια, αξιοθέατα, αλλά και άρτια τουριστική υποδομή. Αποτελεί πόλο έλξης για τη νυχτερινή διασκέδαση των κατοίκων αφού το παραλιακό μέτωπο διαθέτει πλήθος από ψαροταβέρνες, καφετέριες και μπαρ. Ο Δήμος Γυθείου, στα πλαίσια πολιτιστικών δραστηριοτήτων, διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις (Μαραθονήσεια, Γιορτή της Μαρίδας, Καρναβάλι κλπ), με σκοπό την προβολή και την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
Η πόλη του Γυθείου έχει αδελφοποιηθεί με τη πόλη: Villeneuve les Avignon (Γαλλία), από το 1997.

Οι παραλίες

Παραλία ΣελινίτσαςO επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις χαρές της θάλασσας σχεδόν παντού κατά μήκος της ακτογραμμής του Δήμου Γυθείου. Η παραλία της Σελινίτσας είναι από τις πιο δημοφιλείς του Γυθείου, σε απόσταση μόλις 3 χλμ. από το κέντρο του. Οι παραλίες της Σελινίτσας, της Γλυφάδας και του Μαυροβουνίου, με τις θαυμάσιες αμμουδιές από τις ωραιότερες της Μεσογείου, προσφέρονται για σερφινγκ και άλλα θαλάσσια σπορ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραλία της Σελινίτσας λαμβάνει τα τελευταία χρόνια επισήμως γαλάζια σημαία (2009) για τα καθαρά νερά και την όμορφη ακτή της.
Οι παραλίες του Γυθείου αποτελούν σύμμαχο του περιβάλλοντος, αφού ακόμα και οι χελώνες καρέτα- καρέτα έρχονται  πάντα στην παραλία του να γεννήσουν.
λιγότερα
ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Ιστορία

Ο Δήμος Γυθείου σχηματίστηκε για πρώτη φορά το 1835 με έδρα το Γύθειο (Μαραθονήσι), ενώ το 1841 συγχωνεύθηκαν σ’ αυτόν πολλά χωριά και μέρος του Δήμου Σκοπού. Ο Δήμος είχε 2.401 κατοίκους το 1848, 4.243 το 1879 και 7.253 το 1907, ενώ ο Δημότης ονομαζόταν Γυθεάτης.
περισσότερα

Με το νομοσχέδιο Ιωάννης Καποδίστριας ιδρύθηκε ο Δήμος Γυθείου, με έδρα το Γύθειο. Έχει έκταση 197.313 στρέμματα και πληθυσμό 7.542 κατοίκων, που κατοικούν σε 18 Δημοτικά Διαμερίσματα και οικισμούς.

Στο Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης, το οποίο φιλοξενείται  στον ιστορικό Πύργο Τζανετάκη, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαία πόλη του Γυθείου, καθώς και από ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στη λακωνική Μάνη.

Μυθολογία

Σύμφωνα με τη μυθολογία, το Γύθειο ιδρύθηκε μετά το τέλος της σύγκρουσης του Απόλλωνα με τον Ηρακλή για το δελφικό τρίποδα, που είχε κλέψει ο δεύτερος. Ο Ηρακλής έκλεψε τον τρίποδα όταν η ιέρεια του μαντείου των Δελφών Ξενόκλεια, θεωρώντας τον μιασμένο για το φόνο του Ιφίτου, δεν του έδωσε χρησμό για το πως θα λυτρωθεί από την αρρώστιά του. Ο Απόλλωνας έσπευσε να πάρει πίσω τον τρίποδα και ανάμεσά τους έγινε μια τρομερή σύγκρουση, στην οποία έθεσε τέλος ο Δίας με έναν κεραυνό του. Ο τόπος της συμφωνίας των δύο θεών ονομάστηκε "Γη Θεών", έκφραση από την οποία προέκυψε στη συνέχεια το όνομα Γύθειο.

Στο νησάκι Κρανάη του Γυθείου, σύμφωνα με τη μυθολογία επίσης, διανυκτέρευσε η Ωραία Ελένη, σύζυγος του Μενελάου, με τον εραστή της Πάρη, μετά τη φυγή τους από τη Σπάρτη, πριν από το ταξίδι στην Τροία. Φεύγοντας ο Πάρης ξέχασε το κράνος του, λέει ο μύθος, και έτσι πήρε το όνομά της η Κρανάη ή Μαραθονήσι. Στην ίδια περιοχή λατρευόταν και ο θεός Διόνυσος, με ειδικές τελετές που γίνονταν την άνοιξη.

Η αρχαία πόλη βρισκόταν στον ανατολικό λόφο της περιοχής μέχρι το Στάδιο, το οποίο χρίστηκε σε επιχώσεις πάνω από το καταποντισμένο αρχαίο λιμάνι. Σήμερα, στο βυθό του σύγχρονου λιμανιού, μπορεί να διακρίνει κανείς τμήμα του αρχαίου τείχους, καθώς και άλλες κατασκευές της βυθισμένης πόλης.

Στον αρχαιολογικό χώρο στο βόρειο τμήμα της πόλης, κύριο αξιοθέατο του Γυθείου αποτελεί το αρχαίο θέατρο. Διακρίνονται επίσης υπολείμματα τειχών της ακρόπολης, καθώς και ελάχιστα ίχνη οικοδομημάτων των ρωμαϊκών χρόνων.
λιγότερα